Beter iets dan niets: een plaszak is een oplossing voor de NS en Roover

De Tweede Kamer een motie aangenomen dat in 2015 iedere trein een toilet moet hebben. Nu rijden er treinen rond zonder een toilet, het zijn de nieuwe Sprinters. Wat als er iemand hoge nood heeft?

Is dit werkelijk een probleem is de eerste vraag. Het is geen probleem voor busreizigers.

Hoe urgent is het probleem is de tweede vraag? In 2015 is het opgelost als de NS zich aan de wet houdt. Als het probleem niet urgent is dan hoeft er geen geld en tijd besteed te worden aan een tussenoplossing.

Er is een behoefte aan een tijdelijke oplossing, volgens Nu.nl, NS komt met plaszak in wc-loze Sprinter.

“De NS denkt de oplossing te hebben voor treinreizigers met hoge nood: een plaszak. Passagiers kunnen zich met het plastic zakje terugtrekken in een lege cabine van de machinist. ”

Blijkbaar geldt er beter iets dan niets, ook voor Rover:

“Reizigersorganisatie Rover laat aan NU.nl weten dat de plaszak als absolute noodmaatregel acceptabel is. “Maar het moet echt een noodmaatregel zijn. De toezegging dat er toch toiletten komen in de nieuwe sprinters moet snel gerealiseerd worden”, aldus een woordvoerder.”

Andere oplossingen waren niet realiseerbaar bijvoorbeeld omdat ze te duur waren:

“Kamerleden vroegen in maart nog aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastrucuur) om actie te ondernemen, maar in een brief liet ze toen weten dat het laten ombouwen van de treinen te duur is. De ingreep zou maar liefst 90 miljoen euro kosten.

Schultz kwam toen met andere voorstellen, zoals de bouw van wc’s op stations. Ook wilde ze laten onderzoeken of de wc-loze treinstellen mogelijk een toiletvoorziening konden krijgen door er een wagon met wc tussen of aan te hangen.”

Het wachten is op de eerste journalist die over deze kluitje-in-het-riet-oplossing een reportage maakt.

Update uit de Volkskrant: Vakbond machinisten over plaszak: Is dit een grap?

“De vakbond voor rijdend personeel bij het spoor, de VVMC, vindt de plaszak waar de NS mee komt voor reizigers met hoge nood ‘verschrikkelijk’. ‘Toen ik het hoorde, dacht ik echt: dit is een grap’, zegt bestuurder Wim Eilert van de vakbond.”

Update uit de Telegraaf: Kamerleden smalen over plaszak.

“Is de NS nu helemaal van de pot gerukt?”, reageert GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent via Twitter. „Een plaszak. Ik zeg even niets meer…”, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten.

VVD-parlementariër Klaas Dijkhoff twittert over een briljante communicatiestrategie van de NS over de plaszak. „Ik lees weinig klachten van mensen in de piepzak over herfstvertragingen vandaag.”

Update uit de Trouw: NS komt met plaszak voor reizigers in sprinter.

“Wellicht dat de plaszak nu als noodmaatregel is bedacht, maar de voorziening kan volgens minister Melanie Schultz van Verkeer zeker geen alternatief zijn voor een regulier toilet in de trein.

Schultz maakte dat vanochtend duidelijk bij BNR Nieuwsradio, in reactie op de aankondiging van de NS om een plaszak ter beschikking te stellen aan reizigers in Sprinters zonder wc. De minister heeft er geen contact over gehad met de NS en moest bekennen dat ze aanvankelijk dacht dat het om een grap ging. ‘Dit is zeker niet het ei van Columbus.’”

“De Tweede Kamer heeft daar wel op aangedrongen, waarna Schultz heeft beloofd dat uiterlijk 2025 alle treinen op het hoofdnet van een wc zijn voorzien.”

Tip voor de NS: Maak een stakeholderanalyse.

Update 10 oktober 2011:NS betreurt ophef over plaszak.

“ Dat de NS in zijn hemd is gezet omdat het voor noodgevallen plaszakken wil invoeren, komt doordat iemand naar de pers heeft gelekt.

Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een vertrouwelijke brief aan het personeel, zo schrijft De Telegraaf maandag.”

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse, Probleemdefinitie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *