De evolutie gaat door

Een quote van WIRED uit “Recent Human Evolution Detected in Quebec Town History”:

“It is often claimed that modern humans have stopped evolving because cultural and technological advancements have annihilated natural selection,” wrote Milot’s team in their Oct. 3 Proceedings of the National Academy of Sciences paper. “Our study supports the idea that humans are still evolving. It also demonstrates that microevolution is detectable over just a few generations.””

De wetenschappers bestuurde de leeftijd van vrouwen waarop zij hun eerste kind kregen in een kleine gemeenschap in klein Canadees stadje. Zij vonden dat de vrouwen op steeds jongere leeftijd hun eerste kind kregen. De gemiddelde leeftijd daalde van 26 naar 22 in 140 jaar.

Deze waarneming kon voor helft verklaard worden door sociale omstandigheden de andere helft door evolutie:

“Milot recommended that natural selection not be dismissed out-of-hand by demographers and anthropologists. However, while heritability appeared to account for between 30 and 50 percent of first birth age, social factors still accounted for the other 50 to 70 percent.”

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *