De eurocrisis is een prisoner’s dilemma

Oplossingen

Vandaag in de Volkskrant: Barroso: meer macht voor Brussel.

“’Het was een illusie dat we één munt konden hebben met 17 soorten begrotingspolitiek.’ De Commissievoorzitter vindt dat de monetaire unie (de euro) moet worden vervolmaakt met een economische unie. ‘Hiervoor is meer dan ooit de onafhankelijke autoriteit van de Commissie nodig.’ ”

Wilders in de Telegraaf: Wilders: kijk of we uit euro moeten stappen van zaterdag 1 mei 2010.

“PVV-leider Geert Wilders vindt het tijd dat Nederland gaat overwegen om uit de euro te stappen. Hij roept het kabinet op om die optie „nu onder de loep te nemen en er serieus naar te kijken”.
 
Wilders reageert ermee op de schuldenproblematiek in Griekenland. „Griekenland gaat fout. Het gaat ons veel geld kosten waarvan het nog maar de vraag is of we het ooit terugzien.” Volgens hem is de kans groot dat Spanje en Portugal volgen. ”

En de SP heeft een andere oplossing: SP wijst Europa de enige goede weg uit de Euro-crisis

Dennis de Jong is Europarlementariër voor de SP : “Als Griekenland uit de euro gaat, kan het zijn schulden regelen en wordt het goedkoper voor investeerders.”

Prisoner’s dilemma

Dit zijn drie totaal verschillende aanpakken van de eurocrises. Maar… ze proberen wel allemaal hetzelfde probleem op te lossen. Barroso, Wilders en De Jong benoemen het niet expliciet, maar allemaal zien ze de eurocrises als een prisoner’s dilemma.

Hier een uitleg in het Engels (Game Theory Part 1: The Prisoners’ Dilemma)

 

Allemaal gaan ervan uit dat we bij het oplossen van de eurocrises gevangen worden gehouden door de nationale belangen. Wilders en De Jong kiezen voor de optie om deze belangen te ontkoppelen, iedereen moet zijn eigen boontjes doppen en er is uiteindelijk geen gemeenschappelijk belang. Barroso stelt voor dat er een partij komt die de belangen van alle Europeanen behartigt, in de verwachting dat dit uiteindelijk beter is voor iedereen.

Vraag is nu waarom delen de nationale regeringen en parlementen de analyse niet de eurocrises een prisoner’s dilemma is?

Het antwoord van The Economist: It’s Angela Merkel’s euro-party, and she’ll cry if she wants to

“And that is because EU leaders themselves are confused. I have been spending a lot of time in recent days talking to senior officials from different countries, asking them to clarify what they think is meant by the “European economic governance” that everyone says is needed. None of them can give a clear answer because, so far, nobody knows. For that matter, nobody agrees whether Germany is doing the right thing by moving to aggressive austerity measures now.”

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse, Probleemdefinitie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *