Steve Jobs en de gouden regels van het probleemoplossend denken

Gisteren kondigde Steve Jobs voor de tweede keer zijn aftreden als CEO bij Apple aan.

Op de site van de The Wall Street Journal verscheen lijst met enkele zijn beste uitspraken.

“It takes these very simple-minded instructions—‘Go fetch a number, add it to this number, put the result there, perceive if it’s greater than this other number’––but executes them at a rate of, let’s say, 1,000,000 per second. At 1,000,000 per second, the results appear to be magic.”

Dit is een van de extremste toepassingen van verdeel-en-heers: breng elk probleem terug tot een probleem van het bewerken van getallen.

Deze uitspraken deed hij in de Playboy van 1 februari 1985. Het hele interview is een aanrader, zeker als je het leest met de kenis van nu.

Een andere uitspaark uit het interview op vraag waarom we muis moeten gebruiken. Dit was toen heel erg high tech en mensen leerden toen hele reeksen toetscombinaties uit hun hoofd om te kunnen tekstverwerken:

“If I want to tell you there is a spot on your shirt, I’m not going to do it linguistically:”There’s a spot on your shirt 14 centimeters down from the collar and three centimetersto the left of your button.” If you have a spot –“There!” [He points]– I’ll point to it.Pointing is a metaphor we all know. We’ve done a lot of studies and tests on that, andit’s much faster to do all kinds of functions, such as cutting and pasting, with a mouse,so it’s not only easier to use but more efficient.”

Dit is maak het simpel maar niet te simpel.

Of maak impliciet expliciet:

Playboy: Maybe we should pause and get your definition of what a computer is. Howdo they work?

Jobs: Computers are actually pretty simple. We’re sitting here on a bench in this cafe[for this part of the Interview]. Let’s assume that you understood only the mostrudimentary of directions and you asked how to find the rest room. I would have todescribe it to you in very specific and precise instructions. I might say, “Scoot sidewaystwo meters off the bench. Stand erect. Lift left foot. Bend left knee until it is horizontal. Extend left foot and shift weight 300 centimeters forward .” and on and on. If you couldinterpret all those instructions 100 times faster than any other person in this cafe, youwould appear to be a magician: You could run over and grab a milk shake and bring itback and set it on the table and snap your fingers, and I’d think you made the milkshake appear, because it was so fast relative to my perception. That’s exactly what acomputer does

En dan volgt de uitspraak waarmee deze blog post begon.

Zijn keuze om af te treden is een voorbeeld van Kiezen is: zeggen wat je niet doet

“I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.”

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Gouden regels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *