Weg met de conservatoria: de waarde van selectiecriteria.

Stel u heeft een zakje met snoepjes. Sommige snoepjes zijn erg lekker andere zijn zo vies dat u er misselijk van wordt. Als een snoepje opeten de enige manier is voor u om te bepalen welke lekker zijn en welke niet, dan kunt u het zakje wel weggooien. Het zakje met snoepjes is waardeloos voor u geworden.

Als er nu een ander selectiecriterium is, bijvoorbeeld de kleur van de snoepjes, dan kunt u de lekkere snoepjes zelf selecteren en genieten van deze lekkere snoepjes. Het hebben van een eenvoudig selectiecriterium heeft dus voor u een toegevoegde waarde.

Echter selectiecriteria en selecteren heeft ook nadelen. Stel er is een functie die u ambieert en u meent dat er geen betere kandidaat is dan u, echter er wordt voor de functie een diploma gevraagd  dat u niet heeft, dan bent u niet blij.

Het opstellen van het selectiecriterium maakt gebruik van de gouden regel  “maak impliciet expliciet”.  De keuze is niet meer subjectief, maar objectief. Diploma’s vergemakkelijken de keuze.

De Volkskrant meldde vandaag: “Nederlanders gezien als tweederangs muzikanten, schaf conservatoria af’”.

“Door zeker zes van de negen conservatoria op te heffen, komt geld vrij dat kan worden besteed aan twee tot drie topconservatoria en goede begeleiding van jong talent; aan kwaliteit in plaats van kwantiteit. In de internationale muziekwereld worden Nederlandse studenten gezien als tweederangs muzikanten. Vooral buitenlandse musici maken kans op een baan bij de orkesten. Het zijn vooral de Randstedelijke conservatoria die voor zo’n radicale verandering voelen. De provinciale conservatoria zijn tegen. Daar leeft de stellige overtuiging dat een regionaal conservatorium de omgeving culturele glans geeft.”

Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Cultuur buiten de randstad heeft een waarde, maar blijkbaar heeft het diploma van het conservatorium zijn waarde als selectiecriterium verloren.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Gouden regels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *