De kortste afstand tussen twee punten is niet altijd een rechte lijn

Wat is de snelste manier om van A naar B te gaan. Dat was het probleem dat de Noorse politie op 22 juli 2011 moest oplossen (eerste probleemdefinitie). Als er weinig tijd is om een probleem op te lossen dan kunnen er fouten worden gemaakt. De politie koos een opstappunt 3,6 km van het eiland, er was echter ook een opstapplaats 670 meter afstand van het eiland.

Van de NOS:

 

http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2011/08/politie_nam_omweg_naar_utoya.html:

“De politie krijgt in Noorwegen veel kritiek. Het zou te lang zou hebben geduurd voordat agenten het eiland bereikten waar de Noor Anders Behring Breivik op 22 juli een bloedbad aanrichtte.”

Waarom de politie deze keus heeft gemaakt is nog niet duidelijk.

In eerste instantie geldgebrek: http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/buitenland/9182082/Noorse-politie-geplaagd-door-geldgebrek.ece:

“Vijf dagen nadat minstens 76 mensen in Noorwegen om het leven kwamen door een dubbele terreuraanslag, geeft de Noorse politie toe door geldgebrek niet altijd snel te kunnen reageren op incidenten direct buiten de hoofdstad.”

Uit het AD:

“Volgens politiewoordvoerder Johan Frederiksen is gebleken dat de plek waar de politie in de boten stapte, ‘niet geschikt was’. Eerder meldde de politie dat de agenten met vertraging op het eiland aankwamen door motorproblemen van hun boot. Frederiksen zei vandaag dat de politie uiteindelijk snelle loodsboten gebruikte, waardoor tijdswinst werd geboekt.”

Blijkbaar is er iemand die of een team dat:

 • de juiste boot uitzoekt
 • en vervolgens de beste opstapplek bepaald.

Dit is een betere probleemdefinitie dan de eerdere definitie. Stel dat de juiste boten tegenover Storøya lagen, dan hebben ze misschien niet de kortste route gevaren, maar wel is de juiste beslissing genomen om vandaar te vertrekken.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse, Probleemdefinitie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *