Over fijnstof, knikkers en bowlingballen

Als ik op de site van de Volkskrant lees: “Europese aanpak om fijnstof terug te dringen werkt juist averechts”, dan wekt dat mijn nieuwsgierigheid. Niet dat ik meer in fijnstof geïnteresseerd ben dan de gemiddelde burger , ik moet er niet ziek van worden of er dood aan gaan, maar ik lig er niet ’s nachts niet wakker van. Mij interesseert meer de vraag: waar ging het mis. Uit de Volkskrant:

“’Je kunt de lucht langs drukke wegen het beste vergelijken met een zak met knikkers en bowlingballen’, verklaart onderzoeker Arnaud Kok van DGMR zijn bevindingen. ‘De knikkers zijn slecht voor je gezondheid, maar om aan de Europese norm te voldoen wordt het gewicht van de knikkers en de bowlingballen bij elkaar opgeteld. Het is dus verleidelijker om de bowlingballen uit de lucht te filteren, terwijl de mensen ziek worden van de knikkers.’”

Een van de gouden regels van het probleemoplossend denken is: Maak het simpel, maar niet te simpel en blijkbaar is het daar ontspoort.

Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof schadelijk is. Dus moeten we stoppen met de uitstoot van fijnstof. Dat kunnen we doen door de filters te plaatsen en daarmee de uitstoot verminderen. Echter deze filters verlagen de hoeveelheid ongevaarlijk fijnstof (de bowlingballen) en niet de hoeveelheid gevaarlijk fijnstof (de knikkers). De definitie van fijnstof bevat dus zowel de ongevaarlijke als de gevaarlijke stofdeeltjes. Dus is de definitie van fijnstof is te simpel. Er moet dus een definitie komen van gevaarlijk fijnstof en een norm voor de uitstoot van gevaarlijk fijnstof en de “knikkers” uit de lucht halen.

Ook in dit geval gaat het weer om de knikkers.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Gouden regels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *