Dweilen met de kraan open.

Ik heb al een keer geschreven over het stopen of doorgaan probleem. Toen liep de onderhandelaar Ab Klink vast. Nu hebben we allemaal het probleem: laten we Griekenland vallen en nemen we ons verlies of blijven we geld storten in een mogelijk bodemloze put? Minister Jan Kees de Jager van Financiën zal namens ons de beslissing nemen. Vandaag stuurde hij een brief met daarin zijn opvatting:

”Ik benadruk dat er in deze situatie geen gemakkelijke opties zijn. Evenals een aantal collega’s vind ik het absoluut geen aantrekkelijk vooruitzicht om verdere steun aan Griekenland te verstrekken. Nog minder aantrekkelijk is echter de optie dat niet te doen en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Desalniettemin is het geen gegeven dat Nederland verdere steun verstrekt.”

De Jager geeft aan dat hij niet wil dweilen met de kraan open:

“Nederland is niet de enige eurolidstaat die worstelt met de moeilijke keuze tussen de verschillende opties. Met gelijkgezinde lidstaten zal ik alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat aan een eventueel aanvullend steunprogramma strikte voorwaarden worden gesteld. Nederland hecht sterk aan handhaving van de voorwaarden en zal anders niet met een eventueel aanvullend programma instemmen. ”

Er zullen dus strikte voorwaarden worden gesteld die ervoor moeten zorgen dat de kraan dicht gaat. Echter in zijn brief geeft de Jager ook aan dat de Grieken niet in staat zijn geweest aan alle huidige pakket van maatregelen uit te voeren:

“De achterstand die Griekenland het afgelopen jaar opliep bij de reductie van het tekort is voor een belangrijk deel te wijten aan het niet realiseren van de doelstellingen op het gebied van belastinginning. Hiervoor is veel aandacht in dit pakket van aanvullende maatregelen.”

Blijft dus de vraag: onder welke voorwaarden nemen we ons verlies?

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in probleemoplosproces. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *