EHEC: wanneer weten we voldoende van het probleem?

Het zijn geen komkommers, het is ook niet de taugé: Trouw: “Geen EHEC gevonden op taugé, Duitsland zoekt verder”.

Bij het oplossen van problemen is het essentieel dat we voldoende weten van de achtergronden van het probleem. Het heeft weinig zin een oplossing te bedenken voor een probleem als je niet weet wat het probleem veroorzaakt. Door geen komkommers meer te eten is het probleem dus niet opgelost en is er heel veel schade aangericht aan de tuinbouw. De komkommertelers zitten met de handen in het haar.

Wat voldoende is wordt onder andere bepaald door de randvoorwaarden. We hoeven niet precies te weten welke stoffen in sigarettenrook longkanker veroorzaken. Als we niet dood willen gaan aan longkanker dan kunnen we stoppen met roken. We hoeven dus niet te wachten op de wetenschap.

Stoppen met eten is echter geen oplossing voor het EHEC-probleem.

Een andere mogelijke oplossing is alle eten zo te behandelen dat de bacterie niet meer in zit. Dit kan door bijvoorbeeld de komkommers te schillen, of de tomaten te wassen.  Dit is echter geen optie voor de taugé. We kunnen ook alle bacteriën onschadelijk maken door
het eten langdurig te baken of te koken. Maar dat komt de smaak van het eten niet
te goeden. Wie eet er gebakken komkommers?

Dus moeten we echt weten wat we niet meer mogen eten.

De druk op de onderzoekers is dus hoog. Maar als we ze niet de kans geven hun werk goed te doen dan zitten we straks met de gebakken peren.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *