Meten is weten voor Annette Roeters.

Meten is weten” is een verbijzondering van de gouden regel: maak impliciet expliciet. Als we een vermoeden hebben dat de problemen groter worden, dan kunnen we dit vermoeden bewijzen door te meten. Bijvoorbeeld we vermoeden dat het aantal zorgleerlingen toeneemt. We kunnen dan een aantal jaren bijhouden hoeveel zorgleerlingen er zijn. Als er een goede definitie van zorgleerling is, dan kunnen we dit zelfs uitbesteden. Dat is het voordeel van een goede definitie. Iedereen kan zelfstandig meten en de feiten controleren.

Kabinet de fout in met groei aantal zorgleerlingen” kopt de Volkskrant vandaag.

“Het kabinet heeft de groei van het aantal zorgleerlingen sterk overdreven. Het aantal kinderen dat een label krijgt opgeplakt omdat er iets met hen is, zou sinds 2003 met 65 procent zijn gestegen. In werkelijkheid is het aantal leerlingen dat lichte of zware zorg nodig heeft slechts met 15 procent toegenomen.”

Waar is dit mis gegaan? Blijkbaar heeft het jongerenmagazine 7Days in maart de getallen gecontroleerd. Daarna zijn er vragen gesteld door de SP en stelt nu ook de minister vast dat er iets niet klopt en heeft de verantwoordelijke inspecteur-generaal Annette Roeters om uitleg gevraagd.

Annette Roeters

Annette Roeters

Annette Roeters heeft blijkbaar leerlingen dubbel geteld. Iedereen die wel eens een rapportage heeft gemaakt vanuit een database of Excel weet dat je heel erg moet uitkijken met dubbeltellingen en dat het tevens erg belangrijk is de gegevens goed te controleren. Zeker als dit grote consequenties heeft voor zorgleerlingen, hun ouders en de scholen.

Meten is weten, maar het moet goed gecontroleerd worden. Laten we hopen dat Annette Roeters haar lesje heeft geleerd.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse, Gouden regels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *