Willen is kunnen

Er zijn veel verenigingen die “willen is kunnen” in de naam hebben: Google (willen is kunnen).
Er is zelfs een bank is die op dit moment met dit motto adverteert.
Voor een motivatiegoeroe is dit een belangrijk concept. Als iets niet lukt dan leggen we de verantwoording bij de persoon die het moet uitvoeren: je wilt niet hard genoeg, dus als je maar meer zou willen, dan kan het wel. De methode is niet: we uitzoeken waardoor het niet lukt. We bepalen niet wat nu het werkelijke probleem is.
Veel probleem oplosmethode werken aan de willen kant. Iemand weet eigenlijk wel wat het probleem is en weet ook hoe het opgelost moet worden, maar moet gemotiveerd worden om de volgende stap te zetten.
Dat kan op diverse manieren. Je kan als coach werken aan het zelfvertrouwen door mensen door vuur te laten lopen of zichzelf tijger te laten noemen. Als je maar genoeg zelfvertrouwen hebt, dan kan je alles. Een andere aanpak is stapje voor stapje proberen het zelfvertrouwen te verhogen: een voorbeeld hiervan is oplossingsgericht werken. Bij probleemoplossend denken wordt er wel een duidelijk onderscheid gemaakt tussen willen en kunnen. Probleemoplossend denken is een analytische aanpak en legt de nadruk op kunnen. De Snelste Oplossing leert de gebruiker zijn eigen weg te bepalen bij het oplossen van problemen. Een van de conclusies kan zijn dat hij/zij het probleem niet wil oplossen. Het staat hem/haar dan vrij te bepalen wat dan de volgende stap is. Het kan een stap door het vuur worden, maar dat is dan het besluit van de probleemeigenaar zelf.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse, Methodiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *