De grote visie

Vandaag trok een stukje op tweakers.net mijn aandacht:

“De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid presenteert dinsdagmiddag het rapport ‘iOverheid’, waaruit blijkt dat een centrale visie van de overheid op ict ontbreekt. “De digitaliseringsprojecten en initiatieven van de overheid komen niet voort uit een grand design”, schrijft de WRR, die als taak heeft om de overheid te adviseren. Er is geen oog voor de onderlinge samenhang tussen ict-systemen.”

Dit verbaast me niets, voor de meeste organisaties is de ict een probleem. Elke afdeling, vestiging start zijn eigen ict-projecten, maar uiteindelijk raken de projecten met elkaar verweven en stijgen de kosten en de inzet van mensen en middelen tot een niveau dat niet meer door de organisatie gedragen kan worden. Dan wordt het tijd om ruimer te denken en men concludeert dat de visie ontbreekt. Er is een plan nodig.
Dit is echter geen ict-probleem. Het is een probleem dat zich op elk organisatieniveau waar beperkte middelen gedeeld moeten worden, voordoet.

Bijvoorbeeld op globaal niveau. Klassiek is de tegenstelling: planeconomie versus kapitalisme. De communisten hebben een grote visie met daaraan gekoppeld een plan. De kapitalisten laten het verloop van de gebeurtenissen over aan de markt.
Het klimaatprobleem is een prisoner’s dilemma dat om een nieuw verdrag vraagt, maar wat overheden en burgers uiteindelijk lokaal moeten oplossen.

Het is zelfs voor de meeste mensen een probleem. Bijvoorbeeld op een cursus time management wordt u geleerd om effectief met uw tijd om te gaan. Om te kunnen bepalen wat effectief is, wordt u geadviseerd uw doelstellingen op te schrijven en een plan te maken hoe u die doelstellingen gaat realiseren.

Het patroon is helder, voor het gevoel heerst er chaos en schaarse middelen worden niet efficiënt ingezet. Er is dan een visie nodig: wat willen we bereiken en hoe gaan we dit doen.

Over de uitdagingen van deze aanpak wil ik het nu niet hebben, omdat die er meer dan voldoende zijn.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Probleemdefinitie, probleemoplosproces. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *