Klink had brief niet moeten schrijven

Maak impliciet expliciet is een van de belangrijkste gouden regels van het probleemoplossend denken.
In zijn brief geeft Ab Klink aan waarom dit belangrijk is:  

 • het ordent de gedachte
 • het helpt in de communicatie
De brief van Ab Klink

De brief van Ab Klink

Hans Wiegel geeft aan dat het niet handig is zo’n brief te schrijven: “Je moet nooit dat soort brieven schrijven”, legde hij uit. “Als je met kabinetsonderhandelingen bezig bent moet dat in kleine kring gebeuren. Je moet er met niemand over praten. Je moet er thuis niet over praten, je moet er ook met je hond niet over praten.”  

Wat is wijsheid?

Als we het probleem zien als een onderhandelingsprobleem, dan is er zeker iets te zeggen over de standpunten van Hans en van Ab.

Tegen het schrijven van brieven

 • Je verliest een gedeelte van je onderhandelingsvrijheid. Onderhandelaars kijken het liefst naar het totaal pakket. Als het totaal plaatje ok is, dan moet er natuurlijk op enkele punten maar wat water bij de wijn worden gedaan. Naderhand moet dit echter niet geduid kunnen worden als verlies. Dit komt de beeldvorming niet ten goede en verminderd de acceptatie van het onderhandelingsresultaat door de achterban. En uiteindelijke is dat dan weer slecht voor de beeldvorming en de machtspositie van de onderhandelaar.
  Tijdens de verkiezingscampagne werden er breekpunten geformuleerd. Daarvoor geldt hetzelfde: belangrijk in de beeldvorming vooraf, een blok aan het been tijdens de onderhandelingen en beeldbepalend voor het resultaat.

Voor het schrijven van brieven

Zoals ik al aangaf kan het helpen om de gedachte te ordenen en in de communicatie. Maar in dit geval heeft het nog twee voordelen:  

 • het helpt je om je positie versterken. Maxime Verhagen is de leider en de woordvoerder. Hij laat daarom weinig ruimte open voor anderen om hun mening te geven. Met deze brief maakt Ab Klink een duidelijk statement, wordt hij gehoord en is hij iemand geworden om rekening mee te houden.
 • dek je in (CYA). Wat er uiteindelijk gebeurd het resultaat wordt, een mislukte onderhandeling, Wilders die uit zijn dak (zie brief) en kabinet dat kort stand houdt, Ab Klink heeft de mensheid gewaarschuwd en aan hem heeft het niet gelegen.
Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Gouden regels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *