Wet van de uitgesloten derde.

In de klassieke logica geldt dat iets is waar of onwaar een derde mogelijkheid is er niet. Iets is zwart of iets is niet-zwart, een beetje zwart valt onder niet-zwart en wit en rood ook. Dit is de wet van de uitgesloten derde.

In de praktijk van alle dag kan dit besef tot schijnveiligheid leiden.

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Ik was projectmanager van een software project en had netjes een budget en een planning voor een project afgegeven gebaseerd op nette specificaties. Als iets niet binnen de specificaties viel, dan zou worden behandeld als een wijzigingsverzoek. Het wijzigingsverzoek zou door het project in behandeling genomen worden en de impact op de planning en het budget zou bepaald worden. Op basis van de impact kan dan besloten worden of de wijziging uiteindelijk zal worden uitgevoerd. De wet van de uitgesloten derde zegt nu dat er geen andere mogelijkheden zijn. Of iets is gespecificeerd en valt onder mijn verantwoordelijkheid als projectmanager, of iets is niet gespecificeerd en is een wijziging.

Als projectverantwoordelijke zorgde ik er voor dat alles wat van te voren was afgesproken binnen budget en planning werd uitgevoerd. Dit was al moeilijk genoeg. Echter naarmate de tijd vorderde constateerde de betrokken partijen dat de wereld toch anders in elkaar zat dan aanvankelijk gedacht. Als u ooit betrokken bent geweest bij projecten, dan ziet u waarschijnlijk de bui al hangen: volgens de opdrachtgever  waren dit geen wijzigingen, maar voortschrijdend inzicht. Dus was het niet nodig de wijzigingsprocedure op te starten.

Een voorbeeld uit de formatie:  bijna alle partijen wilde dat de rechtse variant goed werd onderzocht. Elke partij had zijn eigen redenen om dit voor te stellen.  Een van de randvoorwaarde was dat alleen de meerderheidsvariant zou worden onderzocht. Dit stond expliciet in de opdracht van informateur Lubbers. Een minderheidsvariant was niet aan de orde, dat viel niet binnen de opdracht van de informateur. In het eindverslag van de informateur staat:

Bijzondere situatie

Bijzondere situatie

Inderdaad een bijzondere situatie. Naast het meerderheids- en het minderheidskabinet bestaat er een derde type:  een geen gewoon minderheidskabinet. Tijdens de toelichting noemde Lubbers dit zelf een bijzonder meerderheidskabinet.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Analyse. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *