De kip kwam toch voor het ei.

Uit de Telegraaf en Nu.nl van vandaag:  Wie was er eerder de kip of het ei? Het antwoord is de kip. Wat een interessantere vraag is: is dit een probleem? Volgens de Telegraaf wel: “Britse wetenschappers beweren de oplossing gevonden te hebben voor een eeuwenoud probleem”. Het is dus een probleem. Nu.nl noemt het een raadsel: ” Het eeuwenoude raadsel is nu dan toch eindelijk opgelost, althans dat claimen Britse wetenschappers”.

In het probleemoplosproces stellen we dat iets een probleem is als het door de probleemeigenaar benoemd wordt als probleem. Niets of niemand kan zeggen dat het geen probleem, hoogstens dat het voor hem of haar geen probleem is. Dat maakt problemen zeer subjectief.

Dus als u gelukkig kunt leven zonder dat u zich afvraagt wie er eerder is, de kip of het ei, dan is dat volkomen terecht, voor u is het geen probleem. Maar de Telegraaf mag het een probleem noemen, ook dat is volkomen terecht.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Probleemdefinitie, probleemoplosproces. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *