Is een compromis een oplossing?

Als meerdere partijen een probleem moeten oplossen dan wordt er vaak uiteindelijk een compromis gesloten. Je kan dat zien als een aanvaardbare oplossing voor alle partijen. Het grote gevaar is dat het compromis onderdelen van verschillende oplossingen bevat. Elke oplossingen is een goede oplossing voor het probleem, maar het mengsel van oplossingen is uiteindelijk niet een oplossing.

Een voorbeeld: we rijden in een auto en plotseling zien we een bord met de tekst: u rijdt op een ravijn af. U wilt rechtsaf de bijrijder links. Beide keuzes lossen het probleem op. Echter het compromis om rechtdoor te rijden doet dat niet.

Daarom moet bij het sluiten van compromissen altijd gecontroleerd worden of het werkelijk het probleem oplost door het compromis te toetsen aan de probleemdefinitie.

Deel:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • PDF
 • RSS
 • Google Buzz
Dit bericht is geplaatst in Probleemdefinitie, probleemoplosproces. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *